AZONNAL HAT!

Napégésről: Fontos Kérdések, Hasznos Tanácsok

 

A napozószerek SPF vagy UVA-faktor jelölései:

SPF = Sun Protection Factor, fényvédőfaktor. UVA-faktor = az UVA-sugárzás elleni védelem erőssége. Az SPF melletti számérték azt mutatja, hányszorosan több időt tölthetünk a napon leégés nélkül a naptej használatával. (pl. fényvédő krém nélkül 3 perc alatt leégünk, 30 faktoros fényvédő krémmel ez 30x3, azaz kb. 90 percre tolódik ki.) 

Napégés után mikor forduljunk orvoshoz?

Keresse fel orvosát, ha az égés nagy kiterjedésű, a test nagy részét beborítja és hólyagos; magas láz, kifejezett fájdalom, zavartság, hányás vagy hasmenés is jellemzi. Főként akkor ha háziszereink hatására sem enyhül néhány nap alatt. Fontos az orvos felkeresése, ha fertőzés tüneteit észleli: pl. fokozódó fájdalom, nyomásérzékenység, duzzadás; genny fakad ki a hólyagokból, esetleg a kiszakadt hólyagból piros csík kúszik felfelé a karon/lábon.

Felkenés után azonnal hatnak a napozószerek?

Az UV-filternek kb. 20 perc szükséges, hogy hatását tökéletesen kifejtse, célszerű otthon vagy az öltözőben bekenni magunkat. Mintegy 1,5 óránként javasolt az ismételt krémezés, és tudjuk, hogy a sós víz akár teljesen leoldhatja a bőrt védő filmréteget!

Melanoma, anyajegy, napozás - Hogyan különböztethető meg a melanoma a normál anyajegytől?

A melanoma agresszív, rosszindulatú bőrdaganat, a festéktartalmú sejtek burjánzása jellemzi. A bőrrákok kb. 2-3%-át jelenti, veszélyességét jól mutatja, hogy a leggyakoribb daganatos betegségek között a 8. helyen áll! A nyirokcsomókba, belső szervekbe, májba, agyba, tüdőbe, csontokba korán ad áttétet. Késői felismerés esetén a betegek fele szervi áttétben meghal, korai felismeréskor ez az arány 10 százalék körüli értékre csökkenthető. A melanoma gyakorisága az utóbbi évtizedekben erőteljesen növekszik, ami környezeti hatásokkal, főleg a túlzott napozással magyarázható. Minél korábbi felismerése és az önvizsgálat fontos szempont.  A közönséges anyajegy, atípusos anyajegy és melanoma elkülönítése nem egyszerű feladat:  biztos diagnózist kizárólag bőrgyógyász adhat, speciális nagyítóval végzett megtekintés és szövettan (biopszia) alapján.

Napallergia?

Számos típusú, és különféle külső okoknak betudható allergia létezik, de fennáll a napallergia is? Igen. Tünetei változatosak: a csalánkiütésektől a piros foltokon át a pattanásokig. Rövid fényhatást követően órákon, vagy egy-két napon belül apró kiütések jelennek meg a fénynek kitett részeken, vagy az egész testen. A bőr felhólyagosodik, viszket, ég, fájdalmas. Amint a bőr megnyugszik, a tünetek elmúlnak, visszamaradhat foltos bőrelváltozás. A tünetek sokszor összetéveszthetőek a napégéssel! Annyiban különbözik, hogy itt nincs hámlás, többször kiújul és évekig visszatérhet. 

Véd-e a napszemüveg?

A szem belseje „sötét kamrácskákból” áll, erről a melanociták, festéktartalmú sejtek gondoskodnak. A megfelelő napszemüveg sok kellemetlenségtől megóvhat bennünket. A túl erős napsugárzás a fenti sejtek rákos elváltozását is okozhatja. Tengerparton, havas lejtőkön sok a visszavert sugár, a szem külső rétege is megéghet, ideiglenes látásvesztés hóvakság állhat be. Valódi UV-szűrővel ellátott napszemüveg mindenképpen ajánlott!

Ez igaz? A gyerekek gyorsabban leégnek?

A gyerekek bőrének felső és alsó rétegeiben rengeteg a fejlődő sejt, szakértők szerint a nap okozta bőrkárosodás 50-80%-ban gyermekkorban keletkezik. Akik gyerekkorukban sokat tartózkodtak napon, nagyobb esélyük lehet bőrrákra, így nagyon fontos a gyermekkori bőrvédelem. 

Használhatjuk-e a tavalyi naptejünket?

Jobb, ha új terméket vásárolunk, még ha hűtőben is tároltuk az előzőt. A nagy hőmérsékletváltozás, a levegővel, a vízzel, a homokkal való érintkezés ugyanis néhány hónap alatt tönkreteszi a fényvédő faktor hatását és a védelem már nem garantált.

Egy érdekesség: mivel foglalkozik a Napsugárzásvédelmi Testület?
 

Részlet a Dr. Wikonkál Norbert egyetemi docenssel (SE Bőrgyógyászati Klinika) készült lapinterjúból. Nemrég megalakult a Napsugárzásvédelmi Testület, melynek Ön is egyik vezetője. Mit szeretnének elérni?

Egészségtudatos hozzáállást az egész társadalomban. Konkrét cél, hogy nálunk is törvény legyen a WHO ajánlásából: 18 év alatt be kéne tiltani a szoláriumozást. Ezt  Németországban elérte az ottani testület. Komplex kérdés, hogy miért van annyi daganatos betegség? Míg a legtöbb ráktípus miatti halálozás stagnál, a bőrdaganatok száma elképesztően emelkedik, előrejelzések szerint 20-30 év múlva a három leggyakoribb halálok közé fognak tartozni(!) A bőrdaganatok kiváltó oka egyértelműen a napsugárzás, a szokások megváltoztatásával tehetünk legtöbbet a kivédésükért. Nyaraláskor vigyázni kell, a napon dolgozás közben is szükség van megfelelő öltözékre, sapkára - jó lenne, ha ez előírássá válna, és kötelező lenne a dolgozók napvédelmét biztosítania a munkáltatóknak.

Napégés: hitek és tévhitek (forrás, részletek: hvg.hu)

Tételesen, szakmai érvekkel cáfolja a bőrgyógyászokat tömörítő Magyar Dermatológiai Társulat vezetősége azt a Tényekben is elhangzott tanácsot, amely szerint a déli órákban érdemes napoznunk. Az országos hírműsorban elhangzott állítások totálisan szemben állnak azzal, amire a napozással kapcsolatban a bőrgyógyászok minden évben megpróbálják felhívni a figyelmet. Ezért megkerestük a Magyar Dermatológiai Társulatot, amelynek vezetősége így reagált:

„Mostantól nem tilos 11 és 15 óra között a napra menni” – konferálta fel a Tv2 riportját a „magyar kutatóra, Sz. G-re” hivatkozva a legerősebb állítással. Sz. arról beszélt, hogy pont „akkor kell napozni, amikor a bőrgyógyászok éppen tiltják”. Ugyanis szerinte ebben az időszakban képződik a legtöbb D-vitamin a szervezetben, amely segít a daganatos betegségek megelőzésében.

Idézték azt is ugyanakkor, hogy egy amerikai kutatás szerint többet árt a napozás, mint amennyit az így termelődött D-vitamin használ.

A Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségének állásfoglalása szerint: „Mivel az UV-B-sugártartomány játszik szerepet a D-vitamin-képződésben, és az UV-B-sugárzás a legerősebb 11 és 15 óra között, ebből valóban felületes szemlélő számára úgy tűnhet, hogy ebben az időtartamban képződik a legtöbb D-vitamin.

De aki mélyebben ismeri a D-vitamin bőrben való képződését, az azt is tudja, hogy már kis mennyiségű UVB is eléri a D-vitamin képzés maximumát, vagyis a fénymennyiség növelésével nem lehet korlátok nélkül növelni a D-vitamin mennyiségét.

Érdekesség látványkép

Tehát nem szükséges a déli, káros sugaraknak kitenni magunkat azért, hogy elegendő D-vitamin képződjön a bőrünkben, ugyanakkor a későbbi hónapokra sem tudunk tárolni ebből a mennyiségből. A déli napozás olyan lenne, mintha ágyúval lőnénk verébre, és vállalnánk egy nagy kockázatot a könnyen elérhető cél érdekében. Ha az arc és a karok szabadon vannak, már a hetente néhányszor napon töltött negyed-fél óra alatt elegendő mennyiségű D-vitamin termelődik a nyári hónapokban. Vagyis továbbra is igaz a bőrgyógyászok javaslata: 11-15 óra között nem jó napozni!”

A Tv2-n elhangzott, hogy Sz. szerint „félreértés, hogy az UV-sugarak okozzák a bőrrákot”.

„Ez a megállapítás szintén csak félig igaz, és mint tudjuk, a féligazságok sokszor a valóság ferdítései. Nemcsak az UV-sugarak okoznak bőrrákot, hanem sok más tényező is, de ez nem azt jelenti, hogy az UV-sugarak nem játszanak szerepet a bőrrákok kialakulásában. Sok egyéb tényező mellett igenis továbbra is kiemelkedő kutatások bizonyítják az UV-sugarak szerepét, de persze genetikai eltérések, D-vitamin és egyéb vitaminhiányok, immunológiai zavarok, kémiai behatások, vírusok és számos más ágens szerepet kap a bőrrákok kialakulásában. Mivel ezen ágensek közül az UV-sugarak káros hatását jól tudjuk kontrollálni, míg a többi tényező nehezebben befolyásolható, így továbbra is igaz a bőrgyógyászok javaslata: 11-15 óra között nem jó napozni!”

 

 

A készítményt keresse a gyógyszertárakban!

Az IRIX® spray (75 ml) és IRIX® Forte spray (150 ml) 100%-ban természetes rózsakivonatot tartalmazó kozmetikum.
Gyártó: Gyógynövénykutató Intézet Kft. 2011 Budakalász, Lupaszigeti út. 4.
Forgalmazó: PannonPharma Kft. 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1.
Info tel: 06-26-340-594 e-mail: info##kukac##pannonpharma.hu

Elérhetőség | Mellékhatásbejelentés

PannonPharma 2018